Ciasto na pizzę nie zawsze wychodzi tak jakby się tego chciało, a nie wszyscy lubią tej samej grubości. Dla mnie najlepsze jest cienkie. A żeby takie zrobić, najlepiej podrzucać wyrośnięte do góry ręką, aby się rozciągnęło. I oto cała, a zarazem prosta odpowiedź na pytanie ,,Jak zrobić cienkie ciasto na pizzę?". A co roku 9 lutego jest obchodzony światowy dzień pizzy.
Składniki:
150 g mąki pszennej + 50 g mąki żytniej
20 g drożdży (świeżych)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju/oliwy
szczypta soli
ciepła woda (nie gorąca)
Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy to zrobią, wlać do garnka z mąką, dodać olej oraz szczyptę soli i wyrobić ciasto. Znów zostawić do wyrośnięcia. Tym razem na kilkadziesiąt minut, a nawet do godziny. W ciepłym miejscu, oczywiście. Gdy już podwoi swoją objętość, wyrobić - najlepiej rozciągnąć ręka - ale uwaga na zrobienie dziur. ;)
Wyłożyć ulubionymi dodatkami i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarnika przez 10-15 minut.
Wyłożyć ulubionymi dodatkami i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarnika przez 10-15 minut.
Pizza ... moje ulubione danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiałam jak moja ciocia, czy babcia, czy mama robiły domowe pizze. :D Głównie dlatego, że dla mnie były bez sera, którego nie lubię. :DDD
OdpowiedzUsuńPizza bez sera? :O Czegoś tak absurdalnego jeszcze nie widziałam. Chociaż gdyby ja dobrze skomponować, na pewno stałaby się smaczna. To z czym jadłaś?
UsuńUwielbiam domowej roboty pizze
OdpowiedzUsuńPokazałam mojej siostrze zdjęcie tej pizzy... Obie zrobiłyśmy się głodne. Myślę, że będę musiała niedługo wykorzystać ten przepis. Dawno nie robiłam takiej smakowitości. :D
OdpowiedzUsuńHaha, serio? :D To zdjęcie akurat zrobiłam telefonem z 5 Mpx, bo nie miałam przy sobie aparatu i ie uważam, aby było jakieś dobre. Przyślijcie mi kawałek.
UsuńMuszę w końcu zrobić pizzę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową pizze, też czasem zdarza mi się zrobić. :D
OdpowiedzUsuńrobiłam domową z góra 5 razy w życiu i inaczej smakuje :) Nie przepadam za pizzą, ale Twoją bym szamała <3
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza. Jednak ja robię zawsze na mące pszennej, bo na żytniej zbytnio mi nie smakuje. Skład na ciasto mamy podobny, jednak ja nie dodaję cukru, a zamiast wody dolewam napoju roślinnego lub mleka. :)
OdpowiedzUsuń