Poprzednio dodałam przepis na piernikową choinkę, co nieodłącznie się kojarzy ze świętami. Taka tradycja. Więc dzisiaj też coś związane z piernikiem, bo on stanowi spód pod tartę z serem.
Ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej
100 g margaryny
30 g miodu
20 g cukru
2 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1 łyżeczka kakao
po 3/4 łyżeczki:
- cynamonu
- zmielonych goździków
Margarynę rozpuścić wraz z cukrem i miodem na małym ogniu i odstawić do wystudzenia. Dodać żółtka i miksując, powoli dodawać mąkę z proszkiem i przyprawami. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty i włożyć do lodówki na kilkanaście minut. Z pozostałego wyciąc pierniczki w kształcie gwiazdek.
Masa serowa:
500 g twarogu
80 g cukru
2 jajka
1 białko
aromat Arakowy Delecta
Twaróg zmielić w maszynce. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować je z cukrem na puszystą masę. Natomiast białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać po łyżce sera, non-stop ucierając. W międzyczasie wlać kilka kropel aromatu arakowego.
Masę wylać na ciasto i włożyć do piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach C.
Do ozdoby:
Kamyczki czekoladowe Delecta Decorada
Maczek o smaku mango Delecta Decorada
2 łyżki wody + cukier puder
2 łyżki wody + cukier puder
Wodę w rondelku postawić na małym ogniu i wsypywać cukier tak, aby się rozpuścił i powstała gęsta masa.Posmarowac nią gwiazdki i ozdobić ozdobami.
Jak fajna *.* Z chęcią ukroilabym sobie kawałek!
OdpowiedzUsuńCudownie świąteczna :)
OdpowiedzUsuńMuszę zacząć piec coś więcej niż babeczki. A to wygląda zachęcająco...
OdpowiedzUsuńNie ma to jak katować się zdjęciami pysznego jedzenia przed snem, ech.
Cóż Ty ze mną robisz! *.* Oczy, jak wyłupki mi się tu zaraz zrobią! :D
OdpowiedzUsuńJakie to jest fantastycznie przyrumienione!! :D Doskonałe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń