Kolejne ciasto z kremem. Może i dawno je robiłam, prawda. Ale choć nie przepadam za kremami to ciasto wyjątkowo mi smakowało. Prawdopodobnie dlatego, że (znów) nie korzystałam z żadnych przepisów, podpowiedzi, a pomyślałam nad nim sama. Tym lepiej, bo użyłam składników, które lubię.
Sposób I:
Ciasto I:
50 g orzechów
5 jajek
50 g mąki
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubić z cukrem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Potem dodać do nich ubite na puszystą pianę białka. Wylać na formę do pieczenia i piec 30-45 minut w 180 stopniach C.
Po wystygnięciu, blat będzie podstawą całości.
Ciasto II:
3-4 jajka
150 g mąki
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
kisiel czerwony/barwnik
3 łyżki maku
Ciasto wykonać jak poprzednio, ale tym razem podzielić na 3 części, dodając do każdej kakao, mak czy kisiel . Wylewać jedną na drugą na formę do pieczenia i upiec jak poprzednio.
To będzie środek.
Sposób II:
150 g mąki
150 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g orzechów
2 łyżeczki kakao
czerwony kisiel/barwnik
3 łyżki maki
Sposób wykonania się nie zmienił, tylko tym razem całość należy podzielić na 3 części.
Masa jabłkowa:
1 kg słodkich jabłek
1 łyżeczka masła
cynamon
Jabłka umyć i obrać ze skórki, a później zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku, po czym wrzucić wcześniej przygotowane owoce. Udusić. z dodatkiem cynamonu, mieszając .
Masa kokosowa:
500 ml mleka
50 g wiórek kokosowych
30 g mąki pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
1 żółtko
150 g masła
Do 3/4 szklanki mleka dodać wiórki kokosowe, mąkę, żółtko i wymieszać. Resztę mleka zagotować. Kiedy już się zagotuje, wlać rozrobione z mąką mleko i pogotować przez chwilę na niewielkim ogniu. Kiedy masa wystygnie, należy ją zmiksować z miękkim masłem.
Przełożenie? Ciasto ! - Masa jabłkowa - Ciasto II - Masa kokosowa - galaretka lub kakao
Mniam, górę zdjąć i pół blachy masz z głowy ze mną. :)
OdpowiedzUsuńZaprosiłabym, gdyby jeszcze był. ;P
UsuńNie lubisz galaretki, nie jadasz?
Nie jadam, nie lubię. :)
UsuńW pochmurny dzień kawałek takiego ciasta potrafi zrobić cuda :)
OdpowiedzUsuńMasa kokosowa? To z miłą chęcią zjadłabym
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDzięki. :3
UsuńJa bez przepisu nic bym nie zrobiła. W pieczeniu jestem kiepska i zawsze w stu procentach opieram się właśnie na przepisie. ciasto wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Uwielbiam piec ciasta ;)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda świetnie. :D Takie zaskakujące można rzec. :DDD Kokosa akurat nie lubię, ale cała reszta przekładańca - miód malina! :D
OdpowiedzUsuńmmm na pewno jest pyszny
OdpowiedzUsuńTakie warstwowe ciasta to jest to! :D Kokos, jabłka i jeszcze galaretka do góry <3
OdpowiedzUsuńJak jest kokos to musi być pysznie!
OdpowiedzUsuńmmm masz racje ze jest tu wszystko to co niedziwiadki lubia najbardziej :)
OdpowiedzUsuńaj... jak ty znajdujesz czas na robienie takich pyszności, aż mi w brzuchu zabulgotało :D
OdpowiedzUsuń