poniedziałek, 11 lipca 2016

Lód czy sorbet bananowy?


Od zawsze wiadomo, że lody i sorbety są najlepsze na upały, a przecież robi się coraz bardziej gorąco.  Niedługo wystarczy siedzenie na tyłku w domu i nie robienie niczego, bo temperatury sięgną zenitu. A ochładzać się trzeba, dlatego proponuję... lody? sorbet? Jak kto woli.

Składniki:
2 banany
kubek jogurtu

Dojrzałe banany pokrój w plasterki i zamroź. Po jakimś czasie wyjmij, poczekaj trochę, aby dało się zmiksować i zblenduj. Jesli chcesz zrobić lody, dodaj jogurt naturalny. Włóż do zamrażalnika i mieszaj co jakiś czas, aby nie ,,skamieniały". Po kilku godzinach będą gotowe.


18 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie desery :) Takie lody są z pewnością lepsze niż te kupne ;) Do tego można dać maliny, truskawki, czy nawet podać z sosem malinowym :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Często takie szybkie chłodzące desery robimy :D Banan smakuje najlepiej w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio mam fazę na sorbety itp. :D Miksuję zamrożone truskawy, maliny, kalafiora itd. :D Pycha normalnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię bez jogurtu i z mlekiem migdałowym - delicje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj próbowałam zrobić, ale mój blender kielichowy nie dał rady - banany osadzały się na ściankach cały czas :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pokroilas? Banany powinny być dojrzałe, nie zielone.

      Usuń
    2. Tak, pokroiłam na plasterki i tak zamroziłam (3 godziny). Ale nie były bardzo dojrzałe, ale też nie z zieloną skórką. Może za mało użyłam? Tylko jednego banana miałam.

      Usuń
    3. Być może za mało. A nie zbierałaś resztek owoców ze ścianek, aby dokładnie zblendować?

      Usuń
    4. Zbierałam i po ponownym włączeniu znowu się tam znajdowały :(

      Usuń
    5. Trzeba to robić ciągle i do skutku. ;)

      Usuń
  6. Niestety nie mam blendera a szkoda chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja ostatnio bardzo polubiłam lody ze zmiksowanych mrożonych truskawek i banana - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na deser w te upały. I łatwy do zrobienia, bez żadnych konserwantów.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda smakowicie ale banan to chyba wolałabym surowy spałaszować

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha - bananowe smaki to coś, co tygryski lubię najbardziej. Mniam! Poczęstuj mnie takim deserkiem, proszę, proszę! :) Pozdrowionka serdeczne.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.