poniedziałek, 4 stycznia 2016

Tarta serowa na piernikowym spodzie


Poprzednio dodałam przepis na piernikową choinkę, co nieodłącznie się kojarzy ze świętami. Taka tradycja. Więc dzisiaj też coś związane z piernikiem, bo on stanowi spód pod tartę z serem.

Ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej
100 g margaryny
30 g miodu
20 g cukru
2 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
1 łyżeczka kakao
po 3/4 łyżeczki:
- cynamonu
- zmielonych goździków

Margarynę rozpuścić wraz z cukrem i miodem na małym ogniu i odstawić do wystudzenia. Dodać żółtka i miksując, powoli dodawać mąkę z proszkiem i przyprawami. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty i włożyć do lodówki na kilkanaście minut. Z pozostałego wyciąc pierniczki w kształcie gwiazdek.

Masa serowa:
500 g twarogu
80 g cukru
2 jajka 
1 białko
aromat Arakowy Delecta

Twaróg zmielić w maszynce. Żółtka oddzielić od białek  i zmiksować je z cukrem na puszystą masę. Natomiast białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodawać po łyżce sera, non-stop ucierając. W międzyczasie wlać kilka kropel aromatu arakowego. 
Masę wylać na ciasto i włożyć do piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach C.

Do ozdoby:
Kamyczki czekoladowe Delecta Decorada
Maczek o smaku mango Delecta Decorada
2 łyżki wody + cukier puder

Wodę w rondelku postawić na małym ogniu i wsypywać cukier tak, aby się rozpuścił i powstała gęsta masa.Posmarowac nią gwiazdki i ozdobić ozdobami.






Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

5 komentarzy:

  1. Jak fajna *.* Z chęcią ukroilabym sobie kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zacząć piec coś więcej niż babeczki. A to wygląda zachęcająco...
    Nie ma to jak katować się zdjęciami pysznego jedzenia przed snem, ech.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż Ty ze mną robisz! *.* Oczy, jak wyłupki mi się tu zaraz zrobią! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie to jest fantastycznie przyrumienione!! :D Doskonałe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli Ci się podobają przepisy - skomentuj. Bądź na bieżąco - obserwując bloga!
Spam jest ignorowany i usuwany.